Orgel Evangelisch-Lutherse Kerk   

Fotogalerij

[1]

[2]

[3]

[4]

[5]

[6]

[7]

[8]


Dispositie
HoofdwerkNevenwerkPedaalSpeelhulpen
Prestant 8 vt disc    Holpijp 8 vtSubbas 16 vtTremulant
Roerfluit 8 vtFluit 4 vtGedekt 8 vt (transmissie)    Koppel Pedaal-Nevenwerk
Prestant 4 vtSpitsfluit 2 vtTrompet 8 vtKoppel Pedaal Hoofdwerk
Quint 3 vtDulciaan 8 vt    Keerkoppel
Octaaf 2 vt  
Terts 1 3/5 vt  
Mixtuur II-III st      

Van het pedaal zijn de Subbas 16 vt en de Gedekt 8 vt gecombineerd gebouwd uit een pijpenrij.
Met de "keerkoppel" kan het nevenwerk aan het hoofdwerk worden gekoppeld of andersom.


Korte beschrijving
Het orgel is in 1988 door de fa. Leeflang gebouwd. Het is waarschijnlijk een van de laatste orgels die Leeflang als zelfstandig orgelbouwer maakte. De factuur van de klaviatuur is geïnspireerd op Christian Mueller (registerknoppen, toetsfrontons, bakstukken).
Speeltafel:aan voorzijde van de kas
Manuaalomvang:C - g '''
Pedaalomvang:C - f '
Tractuur:mechanisch
Toonhoogte:a ' = 440 Hz
Temperatuur:evenredig zwevend
Windvoorziening:    1 spaanbalg
Winddruk:57 mm


Voorgeschiedenis

Voormalige Schnitger-orgel
De Lutherse kerk beschikte van 1723 tot 1917 over een Schnitgerorgel, geschonken door de Schnitgers die in die tijd langdurig in Zwolle verbleven vanwege de bouw van het orgel in de Grote Kerk. Helaas is het Schnitgerorgel van de Lutherse kerk in 1917 afgebroken.

Daarna kwam een Standaart-orgel dat van 1917 tot 1987 meeging. In 1987 was dit versleten. De kast en de frontpijpen bevinden zich sinds 1998 in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Mussel (provincie Groningen). Het binnenwerk aldaar is samengesteld door Hendriksen & Reitsma en grotendeels afkomstig uit de Hervormde Kapel te Hulshorst.

Toen heeft men gekozen voor een geheel nieuw orgel van de fa. Leeflang, gebouwd in 1988.

Voormalige Standaart-orgel


Het Schnitger-orgel in de Hervormde Kerk van Duurswoude, voor de restauratie

Het voormalige Schnitger-orgel van de Evangelisch Lutherse Kerk van Zwolle staat nu in de Hervormde Kerk van Duurswoude. De foto boven is daar van dat orgel gemaakt. Het instrument heeft 1 manuaal met 9 registers. In 2000 werd begonnen met de restauratie, uitgevoerd door de fa. Bakker en Timmenga uit Leeuwarden, op advies van Jan Jongepier. Na een jaar is deze restauratie nu voltooid.
Duurswoude nam het orgel in 1917 voor een luttel bedrag over als afdankertje. Het orgel was toen verre van origineel meer en bij de herplaatsing gingen nog zo'n 100 pijpen verloren. Met de restauratie uit 2000 is het orgel teruggebracht in de staat van begin 18e eeuw. Ontbrekende pijpen zijn in de makelij en legering van Schnitger bijgemaakt en ook het nieuwe handklavier is in Schnitger-stijl gemaakt.
Onder de verflagen bleek het orgel oorspronkelijk ongeschilderd te zijn. In het front is die situatie hersteld. De zijkanten en achterkant waren bij reparaties zodanig aangetast dat deze wel geschilderd zijn in imitatie-eiken. Onder de verflagen zaten ook nog de oorspronkelijk op de kas geschilderde registernamen. Ze zijn nageschilderd bij de registerknoppen, die om praktische redenen op de plaats van 1827 zijn gebleven.
(ontleend aan Leeuwarder Courant, 25-08-2001 en Het Orgel, 2002-5)


Het Schnitger-orgel in de Hervormde Kerk van Duurswoude, na de restauratie


Dispositie: Roerfluit 8 vt, Quint Gedekt 3 vt, Quint 1 1/2 vt, Sexquialter bas en disc., Vox Humana 8 vt, Prestant 8 vt, Principal 4 vt, Octaaf 2 vt, Mixtura 4 sterk.
Han Gunnink, Zwolle